Skip Navigation LinksTJ Hughes, East Kilbride Shopping Centre

Skip to Details

Description:

The enabling works project comprised the strip out of the former BHS Store within Plaza, East Kilbride Shopping Centre. The existing unit, spread over 5 floor and in excess of 4000m2 had extensive asbestos present that had to be removed before the works could commence.

All the existing Mechanical and Electrical installations were removed in their entirety, back to the main incomers. New Fire compartment walls were formed to convert one unit into two smaller units and landlord fallow areas. Extensive fire stopping to the original structure was carried out to ensure that the existing building conforms with current standards.

New service risers were formed to accommodate each unit, structural trimmer steels were installed to allow the risers through the existing concrete floor slabs to be formed. Within the Mall the existing shopfronts and bulkheads were removed to install a steel frame to accommodate the new full height glass shopfronts and roller shutters. New fire doors were installed within the landlord common areas to accommodate the two new units.

All of the works were carried out in a live shopping mall, sensitive environment. Through close liaison between the adjacent tenants and Centre Management these works were carried out whilst ensuring minimal disruption to the Shopping Centre.

Following the successful enabling works project we were appointed to complete the full fit out contract for the new TJ Hughes store. The full unit including back of house areas is approximately 2800m2. The works included the full mechanical and electrical installation including new landlord switch rooms and sub metering of existing supplies. All of the mechanical plant was installed on the roof which required crane lifts from an existing service yard. The tenants Shop fitting goods were procured directly and installed as part of our works, new suspended ceilings and floor finishes were installed to accommodate the tenant’s floor layout. The existing escalator was refurbished and two new lifts were installed within existing shafts – all of which required close liaison with Kone. New shopfronts were installed to both the Mall and rear of the unit including display windows and fire security shutters. An existing 60m cantilevered canopy to the rear of the unit was removed to mitigate future maintenance issues for the tenant.

Key Facts / Information:

Client Orion Capital
Value £3.2 million
Duration 34 weeks
Lead Consultant Gardiner & Theobald
Sector/Type Retail/Refurb/Fit out